AGM 2012, Hongarije. Verslag van een razende RT49 reporter

4-7 oktober 2012

Vrijdag

Op vrijdagochtend 03:00 ben ik vertrokken van huis richting Schiphol. Om kwart voor vijf lagen de koffers op de band en stond ik achter de douane. Rob van Loon (National IRO) en Niels Kosterman (RT88) zaten al te wachten. Onder het genot van een lekkere cappuccino hebben we ons aan elkaar voorgesteld. Na een tweede cappuccino was het me duidelijk dat ik een weekend met twee enthousiaste tafelaars voor de boeg had!

In het vliegtuig hebben Rob en ik heerlijk zitten praten en we bleken genoeg gezamenlijke interesses te hebben. In Hongarije aangekomen hadden we snel een taxi naar het hotel te pakken. Onze chauffeur was nou niet echt vlot en op één rijbaan blijven rijden was nou ook niet zijn specialiteit. Gelukkig kwamen we zonder kleerscheuren aan bij ons hotel. We konden nog niet inchecken dus hebben we de bagage in het hotel achtergelaten en zijn we de stad in gewandeld om wat te gaan eten. Na het eten zijn we terug gegaan naar het hotel en daar hebben Niels en ik eerst even een ‘power napje’ gedaan.

Om half drie hadden we afgesproken in de lobby en daar zaten Rob en Martin Lutz (ook een 49er, Kufstein Oostenrijk) al te wachten. Martin en ik hadden elkaar 3 weken daarvoor tijdens onze Euromeeting in Besancon nog gesproken.

In de stad hebben we een gezellige middag gehad en om 20:00 uur vertrokken we naar het restaurant Marriott’s Peppers. Dit was ons welkomst diner en hier hebben we een gezellige avond gehad met de toch wat kleine club Hongaarse tafelaars. Halverwege de avond arriveerde Stephan Aichele van RT96 Ingolstadt, de laatste verwachte internationale gast. Het was een gezellige avond en nadat bijna alle Hongaarse tafelaars al richting huis gingen is deze club ook langzamerhand richting hotel vertrokken.

Zaterdag

Om negen uur hadden we afgesproken voor het ontbijt en daarna zijn we naar de stad gewandeld om vervolgens met een ‘Splash bus’ een tour door Boedapest en door de Donau te maken. Deze bus was een busboot en we reden dus zo van de weg de Donau in. Tegen half 12 zijn we door Peter Vadocz opgehaald bij de bus of boot en daarna hebben we een prachtige kerk bezocht en beklommen.

Met de lunch hebben we gedineerd met alle aanwezige van de AGM en was er een banner uitwisseling tussen de Hongaarse tafels en de internationale gasten. Na de lunch zijn we met de metro naar een spa geweest en daar hebben we heerlijk gerelaxed. De gezelligheid zat er goed in en we hebben dan ook erg veel plezier gehad. Al met al hebben we een erg leuke dag gehad en na de spa was iedereen lekker rozig.

Na de spa zijn we terug gegaan naar het hotel. Daar hadden we nog wat tijd om even rustig wat voor ons zelf te doen. Rond 20.00 uur zijn wij vertrokken richting het gala. Het feest vond plaats op een riverboat. Op dit schip is restaurant Spoon gevestigd. Bij binnenkomst werden we ontvangen met champagne en hebben we eerst nog heerlijk van deze mooie locatie kunnen genieten en uiteraard foto’s gemaakt met alle tafelaars.

Het diner was goed verzorgd en er werd zoals gebruikelijk weer veel gedronken, gelachen en gezongen. Tussen het voorgerecht en hoofdgerecht zijn de vicepresident RT1 Hongarije, Niels en ik beëdigd tot Buffalo Member en nadat we nog één biertje met onze rechterhand hadden weg gebuffeld, hebben we van Martin en Stephan de Buffalo speld gekregen. Ondertussen hadden zowel Rob als Stephan voor Niels en mij een Banner geschreven en daar stonden precies de goede woorden in, het was als of we al jaren samen tafelden. Een weekend met een gouden randje!

Na het hoofdgerecht werden er in de Hongaarse tafel nog 2 leden geïnstalleerd en er was overdracht van de voorzittersketting. Bij de installatie van de 2 nieuwe leden werd een mooi zwaard gebruikt. Echt één om mee te nemen. Ondanks verscheidene pogingen is dit helaas niet gelukt. Tegen 12 uur werd de bar gesloten en hebben wij ons richting de stad begeven.

In de stad hebben we nog lekker een biertje gedronken (met rechts) en ja hoor meteen werden Niels en ik door Martin gebuffalood! Als of we nog niet genoeg gedronken hadden konden we meteen weer een halve liter bier op drinken. Gelukkig waren de mannen niet te beroerd om direct weer twee nieuwe aan te laten rukken. Het bleef nog even gezellig en na afscheid te hebben genomen van alle andere Hongaarse tafelaars zijn wij naar het hotel terug gelopen.

Zondag

Zondag hadden we de hele dag nog voor dat we terug zouden gaan met het vliegtuig. Om half 10 zaten we allemaal aan het ontbijt, behalve Stephan, want die moest vroeg weg met de trein. Na het ontbijt hadden we nog een afspraak met Tomas (President Round Table Hungary ) als een soort van Farewell brunch.

Nadat we hadden uit gecheckt en de koffers veilig waren opgeborgen, stond ons niks anders te doen om maar weer naar de stad te gaan om cadeautjes te kopen voor het thuis front. Echter Rob en ik hadden al snel wat meer spullen gekocht dan alleen maar voor de familie thuis. Nadat we een mooi plekje hadden opgezocht in de zon op een terras hadden we al redelijk snel besloten om daar dan ook voorlopig niet meer vandaan te gaan. Wat een schik kun je hebben van het observeren van mensen en daar dan natuurlijk meteen ook het nodige commentaar op te geven. De dag vloog dan ook om en we zijn ruim op tijd richting het vliegveld vertrokken om daar nog even rustig te kunnen eten.

De terugvlucht ging voorspoedig en om 23:55 landen we dan ook weer op Schiphol. Nadat we de koffers hadden gepakt kwam er dan echt een einde aan een, zoals Rob al reeds had beschreven, “weekend met een gouden randje“.

Mijn persoonlijke gevoel bij het internationaal tafelen is wel dat tafelaars allemaal gelijk zijn. Ik merk dat ieder jaar bij onze euromeetingen en ik heb het ook dit weekend weer gemerkt. Het is een voorrecht om bij de tafel te zitten en het was mij een eer om samen met Rob en Niels dit weekend te beleven. Ik hoop dan ook dat ik beiden mannen in mijn komende tafeljaren nog geregeld mag tegen komen. Mijn eigen tafel is leuk maar met andere tafelaars uit het land tafelen is zeker zo leuk. Ik zal dan ook proberen om binnen onze eigen tafel het Regionaal tafelen als wel het Nationaal tafelen te gaan promoten. Als winnaar van de ‘travel bingo‘ dank ik het hoofdbestuur voor een fantastische ervaring die ik niet had willen missen!

Kees Willem Groot Wassink
RT49 Noordoostpolder