Bedrijfsbezoek VABO Composites

Op donderdag 10 november werd Tafelronde Noordoostpolder rondgeleid op het bedrijf van Arnold Vaandrager, VABO Composites. Na een korte kennismaking met alle Tafelaars presenteerde Arnold de bedrijfsgeschiedenis van VABO. Een imposant verhaal waarbij dromen en ambities vergezeld werden door grote uitdagingen en grote stappen voorwaarts.

VABO begon met het idee van de fabricage van kano’s in een kleine lokale garagebox. Maar al gauw werd de focus gelegd op het volledig inrichten van koelruimtes in de visindustrie en het bijbehorende transport. Met een grotere bedrijfshal op Urk kon het bedrijf groeien en werd er een exclusieve samenwerking met FIAT bedrijfsauto’s aangegaan.

Later heeft Arnold het bedrijf op Urk verkocht en ging in Emmeloord verder aan de Randweg. Daar richt men zich momenteel op de fabricage van lichtgewicht deuren en luiken voor de scheepvaart. In de afgelopen jaren zijn daar speciale opdrachten voor lichtgewicht onderdelen van superjachten bijgekomen. Het bedrijf is gegroeid met locaties in Italië en Spanje voor fabricage en onderhoud.

Van het oorspronkelijke plan om kano’s te fabriceren kwam nooit wat terecht… Een buitengewoon enerverend verhaal!