Eva Vriend Polderpionier 2023

De polderpionier van 2023 is bekend. Niemand minder dan Eva Vriend heeft afgelopen zaterdag, 6 januari, tijdens het Nieuwjaarsfestival de prijs in ontvangst mogen nemen.

De Polderpionier-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de polder op een vernieuwende wijze. Hierbij maakt het niet uit of dat op vrijwillige basis of zakelijk vlak is.

Eva heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrip van de geschiedenis en het dagelijks leven in de Noordoostpolder. Ze schreef onderanderen het boek “Het nieuwe land”, waarin ze de geschiedenis van de inpoldering en de ontwikkeling van de Noordoostpolder beschrijft. Het boek geeft inzicht in de sociale, economische en culturele aspecten van het leven in de polder.

Door haar onderzoek en publicaties heeft Eva bijgedragen aan het behoud van het historisch erfgoed en het bewustzijn van deze unieke geschiedenis. Ze heeft ook bijgedragen aan discussies over landbouw, ruimtelijke ordening en de relatie tussen mens en natuur in de polder en is mede hierdoor volgens Tafelronde 49 Noordoostpolder dé polderpionier van het moment.

“Eerst moest ik er een beetje om lachen. De onderscheiding bestaat uit een schop. Er bestaan prijzen die ik liever win. Maar toen zag ik hoeveel energie de organisatie in de uitreiking had gestoken. En ik merkte aan mijn vader hoe trots het hem maakte. Nu vind ik het allemaal heel erg lief.

Deze onderscheiding zie ik als een erkenning van mijn beroepsgroep. De culturele sector heeft het zwaar. De partij die bij de laatste verkiezingen het grootste werd, wil alle subsidies op kunst en cultuur afschaffen. Dat maakt het er niet beter op.” Aldus Eva op haar online kanalen.

Foto: Sjors Evers ID – Photographer