Lustrum 2014

60 jaar geleden, te weten op 24 april 1954, werd de Tafelronde 49 geïnstalleerd in de Nederlandsche Tafelronde. Dit heugelijke feit wordt, tot op de dag van vandaag, nog steeds in vol ornaat gevierd door de zittende tafelaars. De lustrums (of is het lustri of of lustra?) worden zelfs in het bijzijn van de Oud Tafelaars, die immer groeiend in nummers zijn, gevierd. Dit jaar was er zo een, en we mochten dit vieren in het bijzijn van een hele grote schare jong en oud Tafelaars en de bijbehorende partners.

Maanden terug zijn we begonnen met het samenstellen van een Dies Commissie. De 2 meest actieve leden hierin gezet, om zodoende een zo goed mogelijk feestje van de grond te krijgen. Lex en Robert mochten zich uitleven op een idee / lokatie / activiteit en de bijbehorende happen en dranken. Na avonden overleg kwamen ze terug met een revolutionair plan. ‘We gaan het groots aanpakken en het mag de gasten niets kosten. Opkomst is belangrijker dan de financiën’.

Wat een grandioos idee. Al snel is er een website in de lucht waarop mensen kunnen inschrijven en worden de uitnodigingen verstuurd. Wat blijkt is dat het een top idee was van de commissie en de inschrijvingen volgen elkaar in rap tempo op. De lokatie wordt besproken met een supervriendelijke oud-Tafelaar, te weten de Faber Farm onder de rook van Creil.

Nadat de meerderheid van de tafelaars + ladies rond 17u gearriveerd waren was het aan de kersverse nieuwe voorzitter Jacco de taak om iedereen van harte welkom te heten en afscheid te nemen van uittredend tafelaar Ronald Blokhuis. Nadat deze eervolle taak volbracht was en Ronald zijn traantjes weggeveegd had was het tijd om meneer en mevrouw Blokhuis nog iets onvergetelijks mee te geven. Aangezien de tulpenfestival-helicopter piloot dit graag wou realiseren werd het koppel ineens van het lustrum festivalterrein afgehaald en konden zo bij de buren opstijgen. Gelukkig was hun maag helicopter-proof en is alles goed afgelopen!

Na deze fantastische luchtshow werd het tijd om de handjes uit de mouwen te steken: een heuse Djembe workshop! Lekker anderhalf uur rammen op een Afrikaanse trommel, wie wilt dat nou niet? En volgens wikipedia – en alles wat op wikipedia staat is waar – kunnen djembés een geluid produceren dat kilometers verderop te horen is om zo snel met andere dorpen te communiceren.. Aan deze polder-tafelaars de taak om dat te bewijzen..! Iedereen had de slag snel te pakken maar er ontbrak toch nog iets.. Gelukkig had de organisatie dit ook door en daar werd René naar voren gehaald. Deze held mocht met een schroevendraaier de maat houden en door de juiste combinatie groen-groen-blauw presteerde iedereen beter en heeft iedereen deze activiteit met een voldaan gevoel afgesloten. Dank René!

Het eten wordt door de zittende (en 1 uittredende) Tafelaars georganiseerd in de vorm van een BBQ. Lichte angst maakt zich van ons meester als we horen dat we dit mogen doen, maar Rich F., de man die alles kan, Rich ‘Groot Groter Grootst’ Faber, ‘Size DOES Matter’, laat ons zijn zelfgemaakte BBQ’s zien. Deze zijn gelukkig meer dan groot genoeg om een hele voetbalclub van te laten eten.

Als toefje op de zogeheten taart, wordt er ook nog even live-muziek geregeld, waarbij de tafelband ‘Leffe 49’ op het podium gezet wordt. Aangezien deze mannen alleen maar voor bier spelen en practisch nooit voor publiek, wordt de bezielende leiding van een externe partij gezocht en dat mag de vaste tafelvriend Coen Dassen zijn. Prima geregeld en zelf het zang-
debuut van ons aller Penningmeester is overweldigend te noemen. Top muziek.

Alle betrokkene: Tafelaars, oud Tafelaars, ladies, oud ladies, gastheer en gastvrouw Faber, organisatoren Robert en Lex, de tafelband ‘Leffe 49’, schoonmakers the day after, bouwers the day before, barman Jelmar en mijn bob Lex (van tafeldichter 2), iedereen van harte bedankt voor dit fantastische lustrum! Laten wij hopen dat we dit over vijf jaar kunnen evenaren en wellicht overtreffen.

Deze verslaglegging hierboven is een unicum in dat opzicht dat het geschreven is door twee tafeldichters. Onze tafeldichter 1: Ronald Blokhuis, heeft zoals jullie kunnen lezen de Tafel moeten verlaten en heeft de tafeldichters-pen inmiddels overgedragen. Bij deze wil ik Ronald bedanken voor alle mooie teksten welke hij geschreven heeft en zullen ons best doen om elke vergadering minstens één van je gedichten voor te lezen. Helaas zal ons best doen niet altijd genoeg zijn maar.. de intentie is goed! Ronald bedankt!

Met tafelgroeten!

Uw tafeldichter 1 (RB) & tafeldichter 2 (JM)