De polderpionier

Wat is de Polderpionier?

De Polderpionier is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt door  Tafelronde 49 (Ronde Tafel) aan een persoon met een grote verdienste voor de Noordoostpolder. 

De Polderpionier-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de polder op een vernieuwende wijze. Hierbij maakt het niet uit of dat op vrijwillige basis of zakelijk vlak is.

Bekijk hieronder een overzicht van winnaars uit het verleden.

Winnaar 2023

De prestigieuze prijs “de Polderpionier” is zaterdag 6 januari door Tafelronde 49 Noordoostpolder uitgereikt aan Eva Vriend.

De Polderpionier-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de polder op een vernieuwende wijze. Hierbij maakt het niet uit of dat op vrijwillige basis of zakelijk vlak is.

Eva heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrip van de geschiedenis en het dagelijks leven in de Noordoostpolder. Ze schreef onderanderen het boek “Het nieuwe land”, waarin ze de geschiedenis van de inpoldering en de ontwikkeling van de Noordoostpolder beschrijft. Het boek geeft inzicht in de sociale, economische en culturele aspecten van het leven in de polder.

Door haar onderzoek en publicaties heeft Eva bijgedragen aan het behoud van het historisch erfgoed en het bewustzijn van deze unieke geschiedenis. Ze heeft ook bijgedragen aan discussies over landbouw, ruimtelijke ordening en de relatie tussen mens en natuur in de polder en is mede hierdoor volgens Tafelronde 49 Noordoostpolder dé polderpionier van het moment.

Winnaar 2022

De prestigieuze prijs “de Polderpionier” is zaterdag 7 januari door Tafelronde 49 Noordoostpolder uitgereikt aan Simon van Groningen.

De Polderpionier-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de polder op een vernieuwende wijze. Hierbij maakt het niet uit of dat op vrijwillige basis of zakelijk vlak is.

 Simon van Groningen heeft zich als ‘Tekenmeester’ binnen de Noordoostpolder laten gelden. Zijn ontwerpen zijn vandaag de dag nog op de vele boerenerven en particuliere woningen terug te vinden.  Daarnaast heeft dhr. van Groningen veel werk gerealiseerd voor de scholengemeenschap binnen de Noordoostpolder. 

 Naast deze zakelijke activiteiten is dhr. van Groningen tevens actief als maatschappelijk werker voor mensen welke in een mindere tijden zitten. Ook kan de kerkgemeenschap en een gehandicaptenorganisaties altijd op zijn steun en inzet rekenen.

Uitreiking Polderpionier 2021 - Aukje van der Molen

Uitreiking Polderpionier 2020 - Piet Baars